Toll og moms

Lurer du på hvilke ekstra avgifter du må regne med når du bestiller fra utlandet? Sjekk her.

Dette må du betale

Det er forskjell i avgifter ut i fra hva slags nettbutikk du handler fra. Hvor mye du må betale i toll når du handler fra en utenlandsk nettbutikk, avhenger av om nettbutikken er VOEC-registrert. 

For nettsider som ikke er VOEC-registrert:

Fra 1. januar 2024 må du betale merverdiavgift (moms) for alle varekjøp fra utlandet. Det gjelder også for kjøp under 350 kroner. Hvis du har kjøpt en vare i 2023, men først får den levert nå i 2024, må du også betale moms. Når du handler fra utenlandske nettbutikker som ikke krever inn moms når du kjøper varen, må du betale moms og eventuell toll når varen kommer til Norge. I tillegg kan den som frakter varen kreve gebyr for tollbehandling.

Dette gjelder også for varer med verdi over 3000 kroner. I tillegg gjelder det næringsmidler, varer med restriksjoner og varer du må betale særavgift for. 

For nettsider som er VOEC-registrert:

Fra 1. januar 2024 må du betale merverdiavgift (moms) for alle varekjøp fra utlandet. Dette gjelder også for kjøp under 350 kroner. Hvis du har kjøpt en vare i 2023, men først får den levert nå i 2024, må du også betale moms. Handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk får du se totalprisen for kjøpet. Da betaler du alle avgifter når du handler. Du slipper ekstra avgifter og gebyrer når varen kommer til Norge.


Merverdiavgift:
 Når toll- og avgiftsfritaket fjernes, betyr dette at du må betale merverdiavgift, eventuelt toll eller særavgift, fra første krone.

Toll: De fleste varer har ikke toll. Det er hovedsakelig toll på klær og matvarer. 

Pris for fortolling: Den som frakter varen (i de fleste tilfeller Posten) tar seg som regel betalt for fortollingsjobben. Dette er ikke et gebyr til Tolletaten, men en betaling fraktselskapet tar.

Du kan bruke Tollvesenets importkalkulator for å regne ut hvor mye du må betale i toll og moms og for fortolling.

 

Hva er VOEC?

VOEC står for «VAT on e-Commerce». Det betyr at en VOEC-registrert nettbutikk, krever inn moms på samme måte som en norsk nettbutikk gjør. Du får dermed se totalprisen på varene du handler, slik at det ikke blir noen overraskelser med ekstra tollgebyr senere i handelen. Pakken din passerer også raskere over grensen fordi fraktselskapet ikke trenger å belaste deg med ekstra tollavgift eller fortollingsgebyr.

Varer med en verdi inntil 3000 kroner, inkludert frakt, fra nettbutikker i VOEC-ordningen er unntatt tollavgift. Du kan handle så mange varer du vil, og få disse sendt til deg i samme pakke, så lenge hver vare har en verdi på under 3000 kroner. Det du må betale er moms på 25 prosent. Dette kommer i tillegg til frakt og eventuelle andre kostnader.

Hva betyr dette for deg

Varer du har kjøpt i 2023, men som kommer til Norge i 2024 er omfattet av de nye tollreglene.

Pris for fortollingsgebyr: Den som frakter varen tar som regel betalt for fortollingsjobben når forsendelsen importeres til Norge. Kontakt fraktselskapet for å finne ut hva deres fortollingsgebyr er. Selv om du returnerer varen vil du ikke nødvendigvis få igjen denne summen. Fortollingsgebyret er heller ikke normalt inkludert i prisen når du ser prisen for frakt i nettbutikken. Dette er ikke inkludert i prisen når du for eksempel får «gratis frakt» eller betaler for frakt i nettbutikken.

Her finner du Tolletatens importkalkulator. Dersom du har spørsmål rundt import og netthandel, anbefaler vi at du besøker Tolletatens nettsider, eller tar kontakt med dem.

Retur

Hvis du returnerer en vare kjøpt i utlandet, skal du kunne kreve refusjon av innbetalt toll og avgifter fra Tollvesenet. Vær imidlertid oppmerksom på at Tollvesenet ikke refunderer beløp under 100 kroner.

Her kan du søke om tilbakebetaling. 

Skal du sende ut en vare for å få den reparert i utlandet, enten som en garantisak eller som en ordinær reparasjon, må du registrere varen som midlertidig utført før den blir sendt ut av landet. Les mer om dette på Tolletatens nettsider.

Full prisopplysning

Du skal få informasjon om full pris for en vare under bestillingen. Dette betyr at du i alle fall skal få beskjed om at utgifter som toll, moms og frakt kan komme i tillegg. Dersom du ikke fikk denne informasjonen da du bestilte, kan du kreve at selger skal betale disse utgiftene.

Mer informasjon om toll og moms finner du på Tolletatens hjemmesider.

Kontakt Forbruker Europa

Har du spørsmål om toll og moms, eller reglene rundt frakt og fortolling? Ta kontakt med Forbruker Europa