Her er våre Black Week-tips

Publisert 22.11.21 , sist oppdatert 24.01.24
Det som opprinnelig var et amerikansk fenomen er nå blitt et vanlig innslag også hos oss i Norge, nemlig Black Week.

Foto: Charles Deluvio / Unsplash.com

Mange butikker frister med gode tilbud denne uken. Og selve fredagen dagen blir av mange sett på som en fin mulighet til å tjuvstarte på årets julehandel.

Ved å lese Forbruker Europas fem tips før du handler, så håper vi Black Week og Black Friday blir litt lysere med noen gode kjøp i handlekurven.

Vit hvem du handler med

Før du handler på nett er det lurt å undersøke hvilket land selgeren er registrert i, og om selgeren har oppgitt sin kontaktinformasjon (som navn, adresse, organisasjonsnummer og e-postadresse).

Du bør lese gjennom avtalevilkårene på nettsiden før du handler, for å vite hvilke rettigheter du har med hensyn til angrerett, feil og manglende levering. Husk at du ikke har samme forbrukerbeskyttelse utenfor EU/ EØS.

Planlegg på forhånd

Det er lett å la seg rive med av det som virker som gode tilbud. Det kan derfor være lurt å forberede handelen i forkant. Skriv ned det du egentlig er på jakt etter, og unngå å falle for mange andre fristelser. Husk at å unngå å kjøpe mer enn det du trenger, også gjør deg til en mer bærekraftig forbruker.

Vær oppmerksom på at oppgitte førpriser ikke nødvendigvis er reelle, slik at rabattene ikke alltid er så gunstige som nettbutikkene skal ha det til. Sammenlign førprisene på ulike nettbutikker for å være sikker på at det faktisk er et varp du gjør.

Husk at moms og toll kan komme i tillegg

Man må betale moms og/eller toll for varen fra første krone, selv om den er kjøpt utenfor Norge. Selger skal informere om kostnader ved å forsende varen, ev hvordan de beregnes eller at man må sjekke nærmere selv.

Selv om du kjøper varer fra en nettside med et no.-domene, betyr ikke det nødvendigvis at selger hører til i Norge eller sender varene fra Norge.

Angrerett

Angreretten gir det mulighet til å undersøke varen etter at du har mottatt den, og at du eventuelt kan gå fra en bindende avtale dersom du ikke ønsker varen likevel.

Angreretten gjelder i hele EU, men ikke i USA. Dette betyr at hvis du handler fra en amerikansk nettbutikk vil du ikke nødvendigvis ha krav på å angre kjøpet.

Angreretten gjelder heller ikke for visse varer og tjenester, som for eksempel intimprodukter, dataprogrammer hvor forseglingen er brutt eller flybilletter.

Betal med kredittkort

Bruk alltid kredittkort når du handler på nettet. Da kan du kreve refusjon via banken/kredittyter hvis du har et pengekrav mot selger som de ikke tilbakebetaler.

Lykke til med handelen!