Romjul er høytid for bytte og retur av julepresanger som ikke falt helt i smak. Mange er vant til å bytte gavene sine uten problem, men det er faktisk opp til butikken du handler i om du får lov til dette eller ikke.
Å bytte varer kjøpt i butikk er ikke en lovfestet rettighet, men mange tilbyr det som en ekstra service til deg som kunde.
Dette fungerer på samme måte som at garanti er noe butikken tilbyr deg frivillig, og reklamasjon er en lovfestet rettighet. Les mer om forskjellen på reklamasjon og garanti her.
Dette bør du vite før du bytter
Hvis butikken tilbyr åpent kjøp eller bytterett, kan de likevel sette noen egne regler for bytte. Dette er opp til hver enkelt butikk.
Vilkår for å bytterett eller åpent kjøp
- For å få pengene tilbake er det ofte et krav at du har med kvittering for kjøpet.
- For å bytte en vare i en annen vare kreves det ofte kun byttelapp
- Hvis varen er forseglet må du ikke bryte forseglingen om du vil bytte varen. Da vil varen anses som brukt. (Dette gjelder ofte varer som kosmetikk, noen matvarer og elektronikk)
- Intimprodukter som truser, ørepropper og tannbørster byttes som regel ikke. (Men du kan spørre butikken hvis varen er forseglet)
Hvis det er feil eller mangler ved julegaven du har fått, regnes dette som en reklamasjon. Du som forbruker har rett til å klage/reklamere på en vare i minst to år etter kjøpet.
Tidsbegrensning
I jula er det mange røde dager, og da holder butikkene stengt. Heldigvis tilbyr mange butikker åpent kjøp i en periode.
Det er veldig vanlig at mange butikker har åpent kjøp i alt fra fra 3-100 dager. Husk derfor å sjekke kvittering og byttelapp slik at du er klar over dine rettigheter før du drar i butikken for å bytte eller returnere.
De siste årene har noen butikker begynt med det de kaller prismatch. Hvis du for eksempel kjøper nye joggesko til 500 kroner i en butikk, og finner akkurat de samme joggeskoene til 400 kroner i en annen butikk innen det har gått for eksempel 30 dager, får du mellomlegget tilbakebetalt. I dette tilfellet 100 kroner.
Om du vil benytte deg av prismatch, bør du lese butikkens vilkår først og sjekke om de tilbyr dette.
Det kan også være egne vilkår knyttet til prismatch. For eksempel at den billigere prisen i en annen butikk ikke kan være et tidsbegrenset tilbud som romjulssalg eller nyttårssalg. Et annet vilkår kan være at varen du vil matche på pris selges i en fysisk butikk, og ikke en ren nettbutikk.