Alle hjerters dag – tips og råd om angrerett og nettdating

Publisert 14.02.20 , sist oppdatert 24.01.24
  Den fjortende februar er med årene blitt mer kjent som Valentines day, også i Norge. Mange bruker denne dagen til å uttrykke litt ekstra omtanke og kjærlighet for den de står nær, og ofte i form av gaver. Hovedorganisasjonen Virke melder om at populariteten til Valentines har vært økende, og at det særlig er […]
Hjerter

Bilde: freestocks on Unsplash

 

Den fjortende februar er med årene blitt mer kjent som Valentines day, også i Norge. Mange bruker denne dagen til å uttrykke litt ekstra omtanke og kjærlighet for den de står nær, og ofte i form av gaver.

Hovedorganisasjonen Virke melder om at populariteten til Valentines har vært økende, og at det særlig er de unge som er opptatt av denne dagen. Dette fører til økt omsetning i handelsnæringen. De siste årene har nordmenn brukt 250-300 millioner rundt «alle hjerters dag».

 

Gaver

En del velger å kjøre opplevelser til sin partner, som kino-, restaurantbesøk eller konserter. Skulle du velge gaveartikler, kan det være greit å vite hvilke rettigheter du har dersom gaven ikke faller i smak eller du skulle angre kjøpet.

Dersom du handler varer på nett, kan du som hovedregel benytte deg av angreretten. Det betyr at du kan trekke deg fra avtalen uten å måtte oppgi noen grunn.  Det viktigste du gjør er å uttrykke at du vil bruke angreretten din ved å gi melding til selger om dette. Det er ingen formkrav til hvordan du skal melde fra om at du benytter angreretten, men det beste er at du melder fra skriftlig.  Bruk medfølgende angrerettskjema eller finn et på nettsiden for statlige blanketter her.  Du har 14 dagers angrerett, og fristen starter når du mottar varen.

Mye styr og vas og kjøpepress, synes du? Det er fullt lovlig å ikke delta på kjøpemaset rundt denne datoen. Det fineste du kan gi noen kan uansett ikke kjøpes for penger.

 

Nettdating

Kanskje er du en av dem som søker kjærligheten ved bruk av nettdating. Dessverre opplever mange at det kan være vanskelig å melde seg ut av tjenesten, eller at det blir dyrere enn antatt. Vær derfor oppmerksom på følgende:

«Gratis medlemskap»

Flere datingsider reklamerer med at du kan få gratis profil eller gratis registrering. Dersom du ikke uttrykkelig har erkjent at bestillingen innebærer en betalingsforpliktelse, blir man ikke bundet av avtalen, jf. angrerettloven § 16 annet og tredje ledd. Utføres bestillingen ved å trykke på en knapp, skal den være klart merket, for eksempel med «kjøp nå,» «bekreft kjøp» eller lignende.

Dersom du mottar faktura eller opplever at nettstedet trekker penger fra din konto uten at det foreligger bindende avtale, anbefaler vi at du sender skriftlig klage til nettstedet der du opplyser at du bestrider kravet. Mal for skriftlig klage kan du laste ned fra oss her.

Angrerett?

Du har 14 dagers angrerett ved kjøp av tjenester på nett. Du kan miste angreretten din før utløpet av denne fristen dersom du uttrykkelig samtykker til å starte levering før utløpet av fristen, og samtidig erkjenner at angreretten dermed er tapt. Dette kan gjøres for eksempel ved å huke av i en boks.
Det er ingen formkrav til melding om bruk av angreretten, men det er viktig at du gir klar og tydelig melding til selger om at du påberoper deg angreretten, helst skriftlig. Bruk gjerne standardskjemaet du har mottatt fra tjenesteyteren eller den du finner du på regjeringens hjemmeside.

Bindende avtale

Dersom du har inngått bindende avtale om abonnement vil vilkårene på nettstedet som utgangspunkt være avgjørende for dine rettigheter og plikter. Det er derfor lurt å lese nøye gjennom disse før man inngår avtale om et løpende abonnement. Her vil man også finne regler for fremgangsmåte ved oppsigelse. Merk at for denne type tjeneste fornyes ofte terminene automatisk, med mindre du tar aktive skritt for å si opp abonnementet.

Skulle det oppstå en tvist i etterkant, kan Forbruker Europa bistå i saken.